Fedtknuder hos hund

13-04-2021 12:13, af Astrid Gerd Holtet

Fedtknuder er almindelige, ufarlige samlinger af fedtvæv, men kan forveksles med nogle behandlingskrævende kræftformer, og bør derfor altid undersøges

Copyright Ridehesten.com
Foto:Shutterstock

Fedtknuder, som også kaldes for lipomer, er en samling af fedtceller, der vokser og danner en tydeligt afgrænset knude. Ofte dannes disse fedtknuder i bindevævet under huden, men kan opstå rigtigt mange forskellige steder i kroppen. Knuderne kan variere i størrelse, og kan spænde fra under en centimeter i diameter til meget store knuder.

En velafgrænset knude

Ligger fedtknuden under huden, vil den typisk ses som en større eller mindre hævelse. Rører man ved den, vil den føles som en glat og velafgrænset knude, som kan skubbes lidt frem og tilbage under huden. Knuden bør ikke være varm, øm eller have sår på overfalden.

Kan være til gene for hunden

I mange tilfælde vil hunden ikke have nogle symptomer som følge af fedtknuden. Hvis knuden har en placering eller en størrelse, der begrænser hundens bevægelse, eller hvor den trykker på vigtige strukturer, kan der dog ses forskellige symptomer. Dette kan for eksempel være hvis hundens bevægelighed er begrænset af knuden, eller at hunden virker generet af den.

Det er vigtigt at få knuden tjekket

Fedtknuder er i sig selv ufarlige, men er de til gene for hunden som følge af placering eller størrelse, kan man vælge af fjerne dem med en operation.

Det er dog vigtigt altid at få undersøgt hunden, hvis du finder en knude. Det skyldes at flere alvorlige og behandlingskrævende kræftformer, kan ligne fedtknuder. Ved at tage en vævsprøve ud fra knuden, og undersøge hvilke celler den er dannet af, kan man afgøre, hvorvidt det er en fedtknude eller ej.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Forgiftet med rottegift i skoven

15-05-2013 10:11, af Maja Golles
En gåtur i Årtusindskifteskoven endte med, at hund blev forgiftet af rottegift og måtte en tur til dyrlægen

Vis os din påskehund

04-04-2021 10:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Påsken er over os, hvordan fejrer din hund det

Forelsket chow chow ville ikke give op

13-12-2010 12:50, af Anne Kristine Tollestrup
Politiet i Kalundborg måtte rykke ud, da en chow chow blev håbløst forelsket i en hund, der sad i en bil.

Undgå julens farer for hunden

02-12-2021 09:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Julepynt, gaveindpakning og ikke mindst børnenes julegaver kan alle være årsagen til, at din hund pludselig får det dårligt i juletiden, pga. ting, der sætter sig fast i mave eller tarm – noget der kan ende med en tur på dyrlægens operationsbord. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, giver derfor råd til en tryg jul med hunden

Skal aggressive hunde aflives

10-04-2018 15:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Aflivning af hunde er altid et følsomt emne. Men hvornår bør man skride til aflivning af en aggressiv hund? I Tyskland ser det nu ud til, at en hund, der har dræbt sin ejer og dennes søn, får lov at leve

Hund dræbt af elledning

17-01-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hund mistede livet, da den kom i nærkontakt med en nedrevet el-ledning i Frederikssund

Vind dyrlægetjek, rådgivning og gavekort

08-08-2014 14:08, af Tine Luther
"Klar Til Hund" vil meget gerne høre om hvilke overvejelser, man bør gøre sig, inden man køber hund. Eller hvad du selv var mest i tvivl om, da du skulle have hund første gang.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader