De vigtige mentalbeskrivelser

12-05-2019 14:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I et telt bevogtet af spøgelser, holder DKK’s mentalbeskrivelsesudvalg til. Det er første gang, de er repræsenteret ved en udstilling

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er lige før teltet ligner noget fra en gyserfilm. Aflange spøgelser rejser sig op over det klassiske telt bag Store Ring og udviser ikke ligefrem venlighed. Trodser man sin frygt for gespenster og træder ind i teltet, bliver man dog mødt af stor imødekommenhed og venlighed.

Men hvad er det, man kan opleve i dette særprægede telt?

Det er DKK’s mentalbeskrivelsesudvalg, der for første gang er repræsenteret på en hundeudstilling.

– Vi er her for at fremme mentalbeskrivelserne i Danmark. Vi vil gerne gøre både racerepræsentanter, hundeejere og opdrættere opmærksomme på, hvor vigtige mentalbeskrivelser er, fortæller medlem af udvalget Søren Christensen.

Det er faktisk det svenske militær, der har opfundet mentalbeskrivelserne. Her var man træt af at opdrætte og uddanne hunde, som siden viste sig ikke at kunne bruges på grund af deres mentale habitus.

– Vi er stadig langt bagefter i Danmark, og det skal vi have lavet om på, lyder det fra Søren Christensen.

Egentlig er det vigtigste i første omgang at få fat i racerepræsentanterne. De skal nemlig sammen med en gruppe af fagligt stærke personer u racen udforme en ønskeprofil for racen. Når en hund så kommer til mentalbeskrivelse, kan ejeren se, hvordan hunden passer ind i racens ønskeprofil. Det er både positivt for hundeejeren, men også i opdrættet af racen.

– Det er altså bare så vigtigt, vi får fat i de racerepræsentanter, for hvis de ikke får lavet ønskeprofilerne, bremser de det for de hundeejere, der gerne vil det, siger han.

Mentalbeskrivelserne foregår ens over hele landet, og det er de samme ting, man kigger på. Mentalbeskriverne bruger nemlig samme skema, hvor de krydser af i felter alt efter hvordan hunden reagerer.

Eksempelvis er der et punkt, der hedder kontakt. Her er der 5 forskellige kasser gående fra, at hunden afviser kontakt, til hunden laver en påtrængende kontakt og hopper op. Mentalbeskriverne sætter kryds i den boks, der passer til pågældende hund og efter at have været igennem samtlige 20 punkter, får man et billede af hundens mentale tilstand.

Den race, der får foretaget flest beskrivelser i Danmark, er rottweileren. Her er en mentalbeskrivelse nemlig påkrævet, før man kan avle på hunden. Andre hunde har samme krav, men fylder ikke så meget i det danske hundelandskab.

Har man spørgsmål til mentalbeskrivelser er man altid velkommen til at kontakte udvalget. Oplysninger findes på DKK’s hjemmeside.

Læs også

Sådan Roskilde

15-05-2022 17:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Svensker tog weekendens sidste BIS i Roskilde. En fantastisk udstilling fik en fantastisk slutning

Frygt ikke nyt blod

15-05-2022 11:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hos dansk/svensk gårdhund er det netop blevet bevist, at man godt kan nå store resultater, selvom anerne ikke er stambogsførte udstillingsstjerner

Racer og ringe søndag

15-05-2022 08:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her er et indblik i hvor du finder racerne i dag

Videospil kan forbedre ældre hundes livskvalitet

04-02-2022 15:16, af Astrid Gerd Holtet

I takt med at hunden bliver ældre kan fysiske problemer som eksempelvis gigt, gøre det svært for den at træne på samme måde, som den kunne da den var yngre – men mental stimulering er vigtig, også for den gamle hund. Et forskerhold fra Wien, har undersøgt muligheden for at aktivere hunde ved hjælp af interaktive videospil – og deres erfaringer er lovende.

BLOG: Socialisering og miljøtræning er ikke kun opdrætterens ansvar

07-12-2020 12:16, af John Frank Ahm

I dag kan man høre og læse overalt i hundeverdenen hvor vigtigt socialisering og miljøtræning er. Der er skrevet bøger om det og der snakkes ofte om hvor vigtigt det er at hvalpen kommer ud og får en lang række oplevelser og får stimuleret alle sine sanser. Det giver den mental robusthed. De fleste opdrættere starter allerede på dette vigtige arbejde mens hvalpene bor hos dem

Opnå flow sammen med din hund

08-07-2020 08:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fokus & mentaltræner Iben Marianne Krarup Pedersen fra MindDog kommer her med sit personlige bud på hvordan du også kan opnå flow sammen med din hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.