Brug din dag på hundegab

22-03-2022 12:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan et gab smitte mellem menneske og hund? Forskerne er ikke sikre, men meget tyder på det. Prøv selv.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Som en anden Jan Hellesøe forudsiger jeg, at du garanteret kommer til at gabe, mens du læser denne artikel. Det skyldes naturligvis på ingen måde journalistens evne til at formulere sig spændende. Nej det skyldes ganske enkelt emnet.

Et gab smitter mere end et snotnæset børnehavebarn, der har brugt en hel uge på at samle diverse bakterier fra de mindst lige så snottede venner i børnehaven.

Det er ikke kun, når vi ser en person gabe, vi føler trang til at åbne munden, trække en ordentlig portion luft helt ned i maven og puste den langsomt ud igen.

Det er faktisk også når vi læser om gab. Bare vi læser ordet gab, får vi lyst til at gabe, gaber du nu?

Nå men sådan er det mellem mennesker, og det er naturligvis meget interessant men knap så hundeagtigt.

Så hvordan er det egentlig med hunde?
På Videnskab.dk har man forsøgt at finde svaret, og noget tyder på, at et gab fra et menneske godt kan sendes videre til hunden. Man har kigget på forskellige undersøgelser, der er lavet på området de sidste år, og her er konklusionerne:

I 2011 testede britiske biologer, om trangen til at gabe er smitsom mellem mennesket og menneskets bedste ven. Selvom 5 ud af de 19 'forsøgshunde' gabte som respons, når en ukendt person gabte, var forskerne ikke i stand til at bevise, at et gab kan være smitsomt.

I 2013 testede kognitions- og adfærdsforskere igen gabets effekt på hunde, mens de samtidig holdt øje med stressniveauet. Denne gang fandt forskerne, at hundene var mere tilbøjelige til at gabe som respons på en bekendt person. De konkluderede, at hunde kan blive 'smittet' af menneskers gaben, og at trangen til at gabe er en social snarere end stress-baseret adfærd.

For nogle hunde er det altså særdeles smitsomt, når et menneske gaber.

Hvad sker der, når du gaber til din hund?

Læs også

Hvorfor logrer hunde med halen?

07-02-2024 19:18, af Anne Cecilie Sohl

For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket. 

 

Hunde elsker dit babysprog

03-02-2024 08:21, af Anne Cecilie Sohl

De fleste ændrer deres toneleje når de taler til en lille baby. Deres stemmeføring bliver mere rytmisk og vokalerne bliver overdrevne. Det samme gør sig gældende når vi taler til vores hunde, skriver Illustreret Videnskab

Som hund, så ejer - eller?

31-01-2024 11:11, af Anne Cecilie Sohl

Indimellem hører man ordsproget: "Som hund, så ejer" - og der er faktisk noget om snakken både i det fysiske udtryk, men også det psykiske.

Prærieulve trussel imod hunde

10-09-2014 09:22, af Tine Luther
Ved Seal Beach i Californien har der den seneste tid været en række episoder, hvor prærieulve tager små hunde. For nylig reddede en modig mand en lille selskabshund fra en prærieulvs gab.

Gab smitter fra menneske til hund

13-07-2012 08:22, af Maja Golles
Har du bemærket dét med din hund? Menneskers gab smitter også hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.