Bliv klar til nytårsaften

14-11-2022 09:42, af Astrid Gerd Holtet og Bjarke Kirkegaard Nielsen

For mange hunde er årsskiftet forbundet med stress og angst. Er din hund en af dem, så kan du allerede nu tage fat i problemet, så nytårsaften 2022 kan blive en bedre oplevelse  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det' sørme, det' snart december, og med det følger ikke bare julen, men også årets afslutning og masser af fyrværkeri til stor gene for bange hunde. Men der er råd for en god nytårsaften med din hund. 

For nogle hunde er fyrværkeriet nytårsaften så voldsom en oplevelse, at flere af dem udvikler lydfobier efterfølgende. Har hunden først udviklet et reel angst over for fyrværkeri, kan den let blive bange for andre høje lyde, som eksempelvis torden - og lydfobier kan dermed forringe hundens livskvalitet, ikke bare omkring d. 31. december, men hele året. Reagerede din hund på fyrværkeriet sidste år, er det derfor vigtigt, at tage fat i problemet.

Lydfobier kan trænes væk, men det kan tage lang tid og kræve meget arbejde. Derfor skal man i gang hurtigst muligt. 

Væn din hund til fyrværkeri
Kernen i træningen er, at hunden skal finde ud af, at der ikke sker noget ubehagelig, når bragene lyder – men er man først blevet bange for noget, kan dette godt tage lidt tid.

En af de måder man kan vænne sin hund til skuddene, er ved at træne med en CD eller lydfil. Det giver en mulighed for at skue ned for volumen, og gå stille og roligt frem. Der findes en masse CD’er og lydfiler med fyrværkerilyde til netop dette.

Sådan gør du:

1) Find nogle rolige og behagelige omgivelser at arbejde i, hvor hunden er glad og afslappet.

2) Sæt CD’en eller lydfilen til at spille på en så lav volumen, at hunden kun lige præcis kan høre det. Den må IKKE virke bange. Giv gerne din hund godbidder imens lyden spiller.

3) Når hunden slapper helt af, og er HELT ligeglad med lyden, kan du skrue en smule op. Du må IKKE skrue så meget op, at hunden bliver forskrækket. Giv fortsat gerne godbidder, imens lyden spiller.

3) Når hunden igen slapper helt af, skruer du en smule mere op – og dette gentager du, indtil du kan spille lyden på fuld volumen.

VIGTIGT: Du skal ikke nå alle trinene på én dag

Bliver hunden bange, er du gået for hurtigt frem, og du bliver nødt til at gå et par trin tilbage eller starte helt forfra.

Husk, at der også findes flere og flere steder uden fyrværkeri, hvor I og hundene kan opholde jer over nytåret.

Lider din hund af udtalt lydfobi, bør du altid kontakte en hundetræner eller dyrlæge, der kan vejlede dig i, hvordan du bedst hjælper din hund.

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

3 gode råd til at blive set på gåturen

04-11-2019 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Bliv set på dine gåture og undgå uheld, når du lufter hunden i mørket

 

Fantastisk alsidigt program til Hund i Fokus

30-08-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I weekenden bliver der holdt Hund i Fokus i Vejen. DKK har i den grad lagt sig i selen for at give alle en god oplevelse. Læs bare her, hvad du kan glæde dig til

Video: Sådan får din hund nok at drikke

12-08-2020 11:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub Lise Lotte Christensen viser i en video, hvordan man giver hunden nok at drikke her i varmen 

Fotokonkurrence: Stil skarpt på din hund

18-10-2023 15:04, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned udvælger HUNDENs professionelle fotografer de bedste pletskud af jeres smukke hunde. Månedens tre flotteste billeder bliver bragt i magasinet HUNDEN, og alle tre får tilsendt lækre foderpræmier fra Gilpa.dk. 

Stivkrampe hos hunde

08-03-2022 08:13, af Astrid Gerd Holtet

Bakterien Clostridium tetani danner en nervegift, og kan give den livsfarlige krampetilstand, der kaldes stivkrampe eller tetanus

Bøde for overvægtig hund

30-05-2014 09:18, af Tine Luther
En svensk kvinde er idømt 40 dagsbøder for at lade sin hund blive ekstremt overvægtig.

Hund reddede hikers liv

05-01-2022 12:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den otte år gamle alaskan malamute North reddede i weekenden sin ejers liv, da han var faldet under en vandretur i de kroatiske bjerge

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader