Blind amerikaner løber halvmaraton

04-02-2020 13:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Thomas Panek løb sidste forår som den første blinde i verden et halvmaraton med førerhund. I en podcast fortæller han om sine oplevelser

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mens Winnie Vestergaard rejser landet rundt i medierne grundet sit vanvittige projekt om at gennemføre et K9 Biathlon som blind, løber der en mand rundt i USA, som heller ikke er bange for at kaste sig ud i udfordringer trods synshandikap.

I gymnasietiden var Thomas Panek en flittig sportsudøver, som især gjorde sig i terrænløb. Da han rundede de 20 år, begyndte han at miste synet, og langsomt måtte han indse, at løb i terrænet var alt for udfordrende, og derfor kastede han sig over almindelig løb. Det fortæller han blandt andet om i podcasten, Working for the run.

Her fortæller han også, hvordan han fandt ud af, at han bare skulle følge efter løberen foran sig, og så gik det fint.

– Men folk kunne ikke forstå, at jeg aldrig vandt. De kunne se, at jeg løb hurtigt, men jeg overhalede ikke dem, der løb foran mig, fortæller han.

Senere fandt han ud af, at man kunne løbe med et andet menneske, som kunne dirigere ham. Det bragte stor lykke, da han pludselig kunne løbe op til sit potentiale og gennemføre lange løb som for eksempel maraton.

Der var dog et par problemer med at løbe med andre mennesker. Man skulle hele tiden finde et menneske, der gad løbe, når man selv havde lyst og på de lange distancer kunne det også blive irriterende med en anden løber.

– Når man løber de lange distancer, er det som at have en passager på bagsædet, der hele tiden fortæller, hvilken vej man skal, lyder det fra Thomas Panek.

Derfor kom han på ideen med at løbe med førerhunde. Og i foråret 2019 blev han den første blinde løber til at gennemføre et halvmaraton kun med hjælp fra førerhunde.

Til løbet havde Thomas Panek tre hunde, der afløste hinanden som førerhunde. Den tredje og sidste hund, som førte ham i mål, var hans egen pensionerede førerhund Gus.

– Det var fantastisk, det kunne lade sig gøre, men jeg var faktisk nervøs for, om jeg ville vide, hvornår jeg kom i mål. Jeg havde jo ikke trænet Gus til at vide, hvor målstregen var. Men da jeg nærmede mig målet, var jeg ikke i tvivl, da publikum jublede og råbte på Gus. Det var helt fantastisk, husker han.

Udover at løbe med hunde, er Thomas Panek selv direktør i Guiding Eyes for the Blind, der træner hunde til at blive førerhunde og nu altså også hunde til at løbe med blinde, og selvom man skulle tro, det var svært for hundene, så mener Panek, at det ligger helt naturligt for dem.

– En hunds arbejdstempo passer faktisk meget godt til mennesket joggetempo. Hunden er bygget til at løbe, mens vi andre ligner klovne, der er ved at vælte, når vi løber. Derfor udnytter vi sådan set bare hundens naturlige tempo, når vi træner hunde til at løbe med blinde, siger han.

 

Du kan høre den interessante podcast her

Læs også

Pludselig sygdom i nethinden

07-08-2022 08:20, af Astrid Holtet

Sygdom i nethinden kan gøre hunden helt blind på få dage

Forsvundet hund havde taget toget

21-01-2022 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er lidt et mysterium, hvad der skete ved Dianalund torsdag morgen, hvor en hund var blind passager i et tog

Har du, eller har du haft svagtseende eller blind hund?

06-11-2020 15:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

...... Så kan du hjælpe tre dyrlægestuderende med deres speciale

Hundeevent - En stor succes

02-03-2020 14:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag holdt ølbaren 14.20 for første gang et særligt hundeevent, og det var ikke sidste gang

 

Endnu en svensk vinder

19-06-2021 18:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ligesom fredag var det en hund med adresse i Sverige, der tog Best in Show lørdag i Vejen

Se video: genoplev kåringen af Årets Hund

30-11-2023 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Det var et smukt øjeblik og der var fart på, da Årets Hund løb gennem Store Ring i Herning Messecenter ved årets sidste store udstilling, Winter Wonder Show. 

Svindler snød Louis ulykkelige ejere

08-12-2020 11:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I lørdags troede Jesper Elbæk og Maria Støttrup Nielsen, at de kunne få deres elskede hund Loui hjem igen. Desværre blev parret snydt af en svindler

Når tæven kommer i løbetid

29-10-2017 09:12, af Astrid Gerd Holtet

Er min hund i løbetid? Løbetiden er et andet ord for tævens brunstperiode. Vi ser nærmere på hvad der sker i ugerne omkring ægløsningen

Billeder fra DM og K9

21-09-2020 11:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Så er billederne fra det store DM på Vilhemsborg og K9 løbet online

270 hunde gik tur på Amager Fælled

29-05-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

270 hunde var samlet på Amager Fælled lørdag, da Agria Dyreforsikring gennemførte “Agria Hundegåtur” for andet år i træk i Danmark. 13.500 kroner blev samlet ind, og pengene går i år til Dyreværnet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hundredevis af hunde indtog Kolding motocrossbane

02-05-2024 10:56, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 14. april blev motocrossbanen i Kolding forvandlet til en stor forhindringsbane, da Virbac afholdte motionsløb for hund og ejer.