Motivation – det der driver værket

01-05-2022 10:00, af Astrid Gerd Holtet

Hvad motiverer din hund?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når man træner med sin hund, kan man nogle gange opleve at den ikke er helt så motiveret for at arbejde som den plejer, eller at den meget hellere vil lave noget andet end lige dét, man gerne vil have den til. Kernen i problemet handler om motivation. Motivation er et begreb i biologien, der beskriver en indre tilstand, som tørst, sult eller brunst, og motivationen gør hunden mere eller mindre modtagelig over for påvirkninger udefra. Er hunden sulten vil mad være meget motiverende for den – det vil sige at den vil gøre meget for at få fat i noget at spise. Er den mæt, vil motivationen for at få noget mad derimod være lille. Det vil altså sige, at hundens indre tilstande vil gøre den mere eller mindre motiveret for at opnå bestemte ting.

Find ud af hvad der motiverer hunden

Virker hunden ukoncentreret når I træner, kan det være at du skal se på hvilken belønning du bruger. Ved at finde ud af hvad hunden er motiveret for, kan vi finde frem til hvordan vi bedst belønner den. Er hunden sulten, vil den være motiveret for at få godbidder, og de vil virke godt som belønning. Har hunden derimod en masse ophobet energi og lyst til at lege, vil leg med et stykke legetøj være noget den er motiveret for at opnå. Ved at finde ud af hvad hunden er mest motiveret for, kan du finde frem til hvordan den bedst belønnes.

Når verden er spændende

Alle ejere oplever at hunden engang imellem er mere interesseret i det der sker omkring den, end at træne – og igen kommer motivation ind i billedet. Er hunden mest motiveret for at få godbidden, man har i hånden, eller for at lege med de andre hunde rundt omkring den? Dét kan være afgørende for, hvorvidt hunden koncentrerer sig om træningen eller hellere vil hen til legekammeraten, der står lidt længere henne. Jo bedre belønninger du kan finde frem, jo større er sandsynligheden for at du kan konkurrere med legekammeraten og få hunden til at fokusere på dig.

Motivationen er ikke statisk

Dét der motiverer en hund i dag, er ikke nødvendigvis det samme som dét der motiverede den i går, eller for bare to timer siden. Er den sulten vil mad være motiverende indtil det øjeblik, hvor den er mæt. Er den legesyg, vil leg være motiverende indtil den er træt. For at finde den bedste belønning, skal du altså hele tiden have øje for hvad der motiverer din hund lige nu og her. Er den sulten, mæt, eller legesyg, eller er det noget helt tredje, der fylder? Kan du finde frem til det, kan du let forbedre dine belønninger og dermed hele jeres træning.

 

Læs også

BLOG: Skolehund, er det bare en hund som går i skole?

11-04-2023 08:33, af Yasmin Bøllehuus

Nej, for helt så enkelt er det ikke…
En skolehund er en hund som arbejder på en skole og er særligt trænet hertil. En mere meningsgivende betegnelse kunne være terapi- og skolehund, da mange af de jobfunktionerne hunden vil have er terapeutiske. I dette blogindlæg vil du kunne blive lidt klogere på, hvad en skolehund er men også hvordan min motivation for hele det her projekt startede.
En skolehund kan nemlig gøre en enorm forskel for de børn og unge den er sammen med!

 

BLOG: Hader du også at løbe? Så canicross i stedet!

02-12-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....

Læsehunde kan øge børns lyst til at læse

07-04-2019 08:56, af Astrid Gerd Holtet

Studie peger på, at tilstedeværelsen af en hund, kan øge børns motivation til at læse og hjælpe på deres koncentration

Skal hunde i Europa have godbidder med glasskår?

31-10-2014 10:11, af Tine Luther
Millioner af herreløse hunde lever et kummerligt liv i Europa. De er dagligt i fare for at blive slået ihjel med de mest grusomme og smertefulde metoder, fordi de ikke er beskyttet af en effektiv lovgivning. Med en ny kampagne vil World Animal Protection stoppe de meningsløse hundedrab.

Årets opdrætter 2017 er Bitta Wöhliche

13-11-2017 08:37, af Marie Helene Rigård Rohleder

Flere års hårdt arbejde gav en velfortjent belønning da Bitta Wöhliche fra kennel Leading Angels vandt den prestigefyldte titel som årets opdrætter 2017 

Forskning om service- og arbejdshundes kognitive evner

13-03-2022 08:13, af Astrid Gerd Holtet

En hunds kognitive evner har stor betydning for hvorvidt den kan blive en god service- og arbejdshund, viser studie fra Arizona Canine Cognition Center

Smart: Hundetræning skal forhindre hærværk

01-07-2020 12:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Herfølge er man godt træt af hærværk ved fodboldbanerne, derfor forsøger man nu at dæmme op for det med civil hundetræning

Danskernes kæledyr bliver også tykke i julen

19-12-2014 17:11, af Tine Luther
BJØRNETJENSTE: Danskerne elsker at forkæle deres hund eller kat med godbidder i julen. Men i virkeligheden kan andebryst i foderskålen blive startskuddet til overvægt, gigt og gangbesvær.

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

Farlige godbidder i Skovlund

11-06-2020 11:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Skovlund i Vestjylland fik Anna Olesen for nyligt et chok, da hun gik tur med sin chihuahua. Der lå nemlig farlige godbidder på gåruten

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

Lægemiddelstyrelsen udtaler sig om Bravecto

11-08-2017 14:01, af Anne Ekenberg

Bravecto blev omtalt af Hunden.dk d. 17. juli., efter midlet var blevet undersøgt grundigt af det Europæiske Lægemiddelagentur. Læs nedenunder, hvad Lægemiddelstyrelses siger om Bravecto.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage